7x de handigste reisapps
In deze tijd kun je eigenlijk niet meer zonder telefoon de deur uit, laat staan dat je zonder op reis gaat?! Klinkt als een challenge! Maar dat is voor een andere keer… In deze blog lees je mijn tips voor de handigste reisapps om te installeren voor je in het vliegtuig stapt. Ik heb ze allemaal persoonlijk gebruikt toen ik op reis was door Azië en Australië, en denk dat ze ook voor jou goed van pas kunnen komen!
Voordat ik begin heb ik nog een bonus tip van het huis. Om (de meeste van deze) apps te kunnen gebruiken heb je internet nodig. Maar wanneer je buiten Europa gaat is dat niet overal vanzelfsprekend. In veel landen in Azië kun je voor een prikkie een simkaart kopen die je kan laten opwaarderen met verschillende internet- en belbundels. Je hoeft eenmalig te betalen en hebt dan internet voor een vast aantal dagen. In de meeste landen was ik precies een maand lang, dus dan kocht ik een simkaart voor 30 dagen. Maar goed, nu door naar die handige reisapps…
1. Polarsteps
Het lijkt bijna of iedere Nederlander (en zelfs een aantal buitenlanders) die je tijdens een lange reis tegenkomt deze app gebruiken. Grote kans dat je de app dus al kent, maar even voor de vorm: Polarsteps is een app waarop je al je reisverhalen kunt bijhouden. Persoonlijk vind ik het leukste hieraan dat je een wereldkaart hebt waarop je in één oogopslag kunt zien waar je allemaal al bent geweest en welke route je hebt afgelegd.

2. Maps.me
Deze app kun je echt niet missen tijdens je reis. Maps.me is een hele handige navigatie-app die weinig ruimte inneemt en automatisch alle kaarten van een heel land download. Zo kun je altijd je weg terug naar het hostel vinden, ook zonder internet. Daarnaast is de kaart gedetailleerd genoeg om walking tracks te herkennen. Er zijn momenten geweest dat de bewegwijzering van een bepaalde track niet voldoende was om de weg terug te vinden. Geloof me, dan is Maps.me je beste vriend!
3. Afterlight
Als je ook maar een beetje bent zoals ik, maak je tijdens het reizen een shitload aan foto’s. Sommige mooier dan andere, maar stuk voor stuk herinneringen die je wilt bewaren. Ik vind het vooral erg leuk om de mooiste foto’s te bewerken en op Instagram te plaatsen. Een app die ik heel fijn vind om daarvoor te gebruiken is Afterlight. Je hebt ontzettend veel opties en kan de foto er echt op zijn mooist uit laten komen. Wil je meer before/after foto’s zien? Laat het weten in de reacties en misschien wijd ik er wel een aparte post aan!
Vóór het bewerken Bewerkt met Afterlight
Vóór het bewerken Bewerkt met Afterlight
4. Grab
Grab is eigenlijk exact hetzelfde als Uber, maar dan voor de Aziatische markt. Ik heb deze app echt ontzettend vaak gebruikt, en dan vooral in Thailand. Het kost niet veel en het bespaart je de moeite om te onderhandelen met taxichauffeurs die te veel geld vragen. Daarnaast koppelde ik de app aan mijn creditcard zodat ik áltijd een manier had om terug bij mijn hostel te komen. Stel je voor dat je geen geld mee hebt en dan van de ene kant van Bangkok naar de andere moet zien te komen..
5. Duolingo
Zelf ben ik erg enthousiast bezig met het leren van Spaans via deze app, maar Duolingo heeft wel meer dan 30 talen die je kunt leren. Zelfs bijna uitgestorven talen en, voor de Game Of Thrones fans, Hoog-Valyrisch (zoek maar eens op). Ik vind het altijd leuk om een woordje over de grens te spreken en zeker als ik in een ander land ben. Een ideale app om je voor te bereiden op een nieuwe reis, dus!

6. Rome2Rio
Als je niet weet hoe je nou precies van punt A naar punt B moet komen biedt de app Rome2Rio de uitkomst. Of je nu wilt opzoeken hoe je van een Thais eiland naar Buenos Aires komt of van je huis naar je werk, deze app geeft precies aan welke opties er zijn: trein, bus, taxi, vliegtuig etc. Ik heb dit tijdens mijn reis best wel eens gebruikt, en dan vooral als ik lange afstanden moest maken. Maar ook toen ik bijvoorbeeld van George Town in Maleisië naar de Cameron Highlands wilde afreizen bekeek ik hier welke bus het snelst zou zijn. Rome2Rio is trouwens niet alleen een app. Je kunt het ook op je desktop gebruiken om je reis van te voren al te plannen.

7. XE Currency
Offline je wisselkoers berekenen is handig om te kunnen doen wanneer je geen simkaart het gekocht in een bepaald land, en toch wil weten of die souvenir niet heel duur is. Zeker als je pas net bent aangekomen in een nieuw land weet je nog niet hoeveel alles omgerekend ongeveer is. XE Currency vond ik zelf een hele fijne app om mee te werken. Je selecteert de valuta die je wilt omrekenen en voert het bedrag in. Ideaal!
Welke app kende jij nog niet? En heb je nog een app die hier niet tussen staat maar er zeker thuis hoort? Laat het weten in de reacties!